Burning Ice #10 - de laatste editie

Burning Ice #10 - de laatste editie

3 > 10 december in het Kaaitheater en de Kaaistudio's | kunstenaars en de zoektocht naar een duurzame samenleving

  • Van de eerste editie in 2009 tot 2016: kan kunst een rol spelen in de transitie naar een duurzame samenleving?
  • Premières van Heike Langsdorf en Niko Hafkenscheid
  • Meer performances en theater van Kate McIntosh, David Weber-Krebs, Myriam Van Imschoot, Lotte van den Berg & Daan 't Sas, Benjamin Verdonck & Pieter Ampe
  • Video-installatie van Els Dietvorst
  • Debat met Dirk Holemans en Tine De Moor over de terugkeer van de utopie
  • Alternatieve werkweek met SPIN


Hoe kunnen kunstenaars zich in hun thema’s en praktijken op een zinvolle manier verhouden tot de klimaatverandering en de sociaal-ecologische crisis? Dat was negen jaar geleden – bij de eerste editie van Burning Ice – de vraag die op tafel lag. Nu zijn we toe aan de tiende en laatste editie.

Centraal staan kunstenaars die de voorbije jaren aantoonden dat kunst wel degelijk een rol heeft te spelen in de transitie naar een duurzame samenleving. Ze doen dat met kritische en tegendraadse analyses van het huidige systeem, door perspectieven te bieden om met verwarring en onzekerheid om te leren gaan of door een alternatief mens- en wereldbeeld te schetsen.

Heike LangsdorfDavid Weber-KrebsKate McIntoshMyriam Van Imschoot en Els Dietvorst  waren eerder te gast op Burning Ice. Nieuwe namen voor het festival zijn Benjamin VerdonckPieter AmpeLotte van den Berg en Niko Hafkenscheid.

Ook debat heeft een plaats op de affiche van Burning Ice #10: auteur en coördinator van Oikos Dirk Holemans gaat in gesprek met met commons-expert Tine De Moor over 'de terugkeer van de utopie'. 
En het kunstenaarscollectief SPIN organiseert een alternatieve werkweek, van maandag 10u tot vrijdag 17u naast de Kaaistudio's. Alle kenniswerkers welkom!

Kaaitheater & Kaaistudio's | 3 > 10/12 | theater / performance / video / co-working / debat

 

Heike Langsdorf / Radical_Hope
Mount Tackle - première

De Duits-Brusselse danseres en performancekunstenaar Heike Langsdorf bouwt een berg – letterlijk. Uit gevonden spullen én een resem aan talen, suggesties en gebaren creëert ze een voorstelling over onze superdiverse samenleving en de tekens die we delen. Een interactieve voorstelling op het kruispunt van theater, dans, installatie- en performancekunst.

Kaaitheater | 3+4/12 | performance

 

Niko Hafkenscheid, Hedvig Biong & Pablo Castilla
Syden
 - première

Syden betekent ‘Zuiden’ in alle Scandinavische talen. Het staat voor een Zuiderse vakantieplek die troost biedt als een utopisch toevluchtsoord. Muzikant en componist Niko Hafkenscheid, beeldend kunstenaar Hedvig Biong en cineast Pablo Castilla onderzoeken het mysterieuze, authentieke en perverse van dit parallelle universum. Centraal staat een reeks songs gebaseerd op interviews met, en live gezongen door, toeristen.

Kaaistudio's | 6+7/12 | performance/muziek

 

Kate McIntosh
Worktable

Worktable is een uitnodiging voor het stukmaken van alledaagse objecten. Gewapend met een veiligheidsbril en allerhande gereedschap mag het publiek (één na één) een theekopje, paraplu, wekker of krant brutaal in stukken hakken of zachtaardig demonteren. Van afval is echter geen sprake: andere instructies, andere ruimtes, andere acties volgen. Met Worktable zet de Brussels-Nieuw-Zeelandse artieste Kate McIntosh een keten in gang die je doet nadenken over de materiële wereld rondom ons en onze onophoudelijke productiedrang in vraag stelt.

Kaaistudio's | 4 > 10/12 | performance

 

David Weber-Krebs
Tonight, Lights Out! 

Al tien keer deden we allemaal samen het licht uit tijdens het jaarlijkse Earth Hour. De Brussels-Duitse kunstenaar David Weber-Krebs doet de oefening niet wereldwijd, maar met een groep van zestig mensen in een theaterruimte. Samen maken ze onderdeel uit van een installatie, die ze individueel én collectief besturen. Een theatraal experiment dat peilt naar onze democratische inzet en een metafoor biedt voor ecologische hoogdringendheid.

David Weber-Krebs deed het licht voor een eerste keer uit in 2011. Sindsdien ging hij met zijn performance door heel Europa op tournee.

Kaaistudio's | 7/12 | performance

 

Lotte van den Berg & Daan ’t Sas
Building Conversation

De Nederlandse theatermaker Lotte van den Berg en beeldend kunstenaar Daan ’t Sas bouwen met hun reeks Building Conversation een ruimte om tot een uitwisseling van perspectieven te komen. Geïnspireerd door gesprekstechnieken uit verschillende culturen verheffen ze - samen met het publiek - het gesprek tot kunstwerk. Gespreksonderwerpen tijdens Burning Ice #10 zijn het (loslaten van het) kortetermijndenken, naar het voorbeeld van Indianen uit het Great-Lake district in Canada (Time Loop Talk) en de verhouding tussen mensen en dingen, geïnspireerd op de theorie van Bruno Latour en rituelen van de Aboriginals (Parliament of Things).

Kaaistudio's | 10/12 | theater/debat

 

Pieter Ampe & Benjamin Verdonck
WE DON’T SPEAK TO BE UNDERSTOOD

Pieter Ampe en Benjamin Verdonck brengen een ontwrichtende concertante van Vivaldi’s De Vier Jaargetijden. Op de scène trekken de seizoenen voorbij, maar het verloop is niet altijd zoals dat zou moeten. Wat voor impact hebben die steeds veranderende omstandigheden op hen? Houden ze stand in die verandering, of blijven ze speelbal van de steeds groter wordende chaos?

Kaaistudio's | 4/12 | theater



Benjamin Verdonck
One more thing

In one more thing tovert Benjamin Verdonck een theatertje van 60cm x 60cm x 60cm uit een koffer. Gebaseerd op een zin uit Il diavolo sulle colline (De duivel op de heuvels) van Cesare Pavese, assembleert hij met voorbijglijdende letters een grafisch-abstracte fantasie over de relativiteit der dingen.

Kaaitheater | 3+4/12 | theater

 

Myriam Van Imschoot
What Nature Says

Wat zegt de natuur ons? Myriam Van Imschoot ging op onderzoek in een zoo, lag met een stemvork in de aanslag naast een snelweg, en ontdekte vogels in het bos die kettingzagen en ring tones imiteren. What Nature Says is een radiofone performance waarin je ideeën over wat mens, natuur en machine is, langzaamaan op de helling komen te staan. De voorstelling ging in première tijdens Burning Ice#8 en wordt nu hernomen.

Kaaistudio's | 9+10/12 | performance

 

SPIN
Time at Work 

Wanneer zijn we precies aan het werk? Hoeveel gemeten tijd dienen we aan werk te spenderen? En hoe kunnen andere perspectieven op de tijd onze ervaring van werk veranderen? Kunstenaarscollectief SPIN nodigt alle mogelijke kenniswerkers uit om te komen samenwerken op een tijdelijke werkplek naast de Kaaistudio's, van maandag tot vrijdag tussen 10 en 17u. Time at Work is een collectieve verbeelding en beoefening van alternatieve belevingen van tijd, en hoe we voorbij kunnen denken aan het streven naar 24/7 productiviteit.

Kaaistudio's | 5>9/12 | co-working/debat


Dirk Holemans & Tine De Moor
De terugkeer van de utopie 

Naar aanleiding van zijn net verschenen boek Vrijheid & Zekerheid. Naar een sociaal-ecologische samenleving gaat Dirk Holemans in gesprek met met Tine De Moor (prof. Universiteit Utrecht en expert op het vlak van commons) over 'de terugkeer van de utopie'. Christophe Callewaert modereert.

Samenlevingen veranderen doorheen de tijd. Zo zorgde de welvaartsstaat vanaf de jaren 1950 dat burgers van toenemende vrijheid genoten terwijl de overheid voor zekerheid zorgde. Vanaf de jaren 1980 maakte de neoliberale markt van vrijheid en zekerheid dan weer individuele projecten. Volgens Dirk Holemans ontwikkelt zich nog eens ruim dertig jaar later een derde tijdperk: de sociaal-ecologisch samenleving. Die samenleving pakt de paradox van onze tijd aan. Want vrijheid en zekerheid hebben nog weinig te maken met het behoud van onze huidige wereld. Hoe we ons morgen verplaatsen, voedsel produceren of energie opwekken: alles zal anders zijn.

Kaaitheater | 5/12 | debat

 

Els Dietvorst
I watched the white dogs of the dawn

In deze video-installatie laat Els Dietvorst de inwoners van een klein Iers vissersdorp aan het woord. De druk van Europese visserijquota bedreigt het dorp in zijn voortbestaan. Dietvorst plaats de diepmenselijke individuele verhalen tegenover het grotere, Europese, politiek-economische verhaal. De installatie is een eerste stap naar een nieuwe film, die na The Rabbit and the Teasel (2014) het tweede deel wordt van een trilogie over de relatie mens-natuur en het vormgeven van onze voedselketen.

Kaaistudio's | 6 > 10/12 | video

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek