BOEKLANCERING | Van vluchteling tot vluchteling. De heruitgave van een positief verhaal

Vandaag verschijnt 'Van Vluchteling tot Vluchteling. Zjefke in de Grote Oorlog.' Met de heruitgave van een Belgisch vluchtelingenverhaal uit de Grote Oorlog, zamelen het Kaaitheater, KU Leuven en Tine Van Aerschot geld in voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Oorlog brengt mensen op de been. Dat hebben we de laatste maanden en jaren van dichtbij kunnen meemaken. Zoals families nu vooral vanuit het Midden Oosten naar West-Europa trekken, zo verlieten ook veel Belgen honderd jaar geleden hun thuishaven. De dreiging van de Grote Oorlog en de Blitzkrieg van de Duitsers in de Belgische velden, veroorzaakte een migratiestroom naar Engeland.

Warm onthaald

Tijdens WOI vlucht Zjefke met zijn familie naar Engeland, waar een warme ontvangst hen opwacht. Met Zjefke in de grote oorlog vertelt André Van Aerschot hoe zijn vader en grootouders het kanaal overstaken, om daar enkele weken te schuilen. De Grote Oorlog verlengt dat verblijf 5 jaar. Ondanks de taalbarrière zijn the brave little Belgians meer dan welkom in het veiligere Engeland. Ze nemen deel aan het dagelijkse leven, kinderen gaan naar Engelse scholen, vriendschappen en romances ontstaan. Volgens beeldend kunstenares en theatermaakster Tine Van Aerschot kan het verhaal van haar grootvader een nieuwe blik werpen op de vluchtelingencrisis, vandaag.

Een leerrijk perspectief

Deze ontvangst staat in schril contrast met de manier waarop Europa nu naar vluchtelingen kijkt. Hoewel we nu met een iets andere situatie te maken hebben, geeft het verhaal van Zjefke en zijn familie een opmerkelijke alternatieve kijk. Je ontwaart een menselijk en persoonlijk perspectief - een visie die we willen delen.

Daarom slaan TREVOR vzw, het Kaaitheater en KU Leuven de handen in elkaar om het boek opnieuw uit te geven. Je koopt het voor € 12 op de volgende locaties. De opbrengst gaat integraal naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel