Augustus en september in het Kaaitheater

Augustus en september in het Kaaitheater

we openen het nieuwe seizoen in het Zoniënwoud én in de zalen!

  • Seizoensopener Listen Here: These Woods van Daniel Linehan in het Zoniënwoud
  • Belgische premières: CASCADE van Meg Stuart/Damaged Goods; Mascarades van Betty Tchomanga
  • The Goldberg Variations BWV 988 van Rosas
  • De eerste editie van het nieuwe stadsfestival Sous les pavés, het strand / Onder de stenen, la plage, met o.a. Panorama Ring Ring, Raev Rehearsal en Saintklet
  • Wereldpremières: Benjamin Vandewalle, Maija Hynninen & HYOID met Journal d'un usager de  l'espace; Two adults and a child van Ant Hampton
  • Sarah Vanhee & Bodies of Knowledge
  • Forces of Nature van Ivana Müller
  • A world tour of urban dance in ten cities van Ana Pi
  • en dit najaar in het Kaaitheater: PAY WHAT YOU CAN

PAY WHAT YOU CAN

Dit najaar gooien we de regels om. Samen met ons publiek willen we op een nieuwe manier leren wat solidariteit kan zijn: elke bezoeker bepaalt zelf de ticketprijs die bij zijn/haar/hun mogelijkheden past. Zo proberen we tickets zo toegankelijk mogelijk te maken, voor zo veel mogelijk mensen, in lijn met het Kaaitheatermotto How to Be Many?  >> lees meer over PWYC

 

Daniel Linehan/Hiatus
Listen Here: These Woods

We starten het najaar in het Zoniënwoud met Daniel Linehan. Listen Here: These Woods is een letterlijke uitnodiging om de natuur in te trekken. Op de soundtrack van de wind en van voorbijzoevende vogels, betreed je de thuisplek van vier dansers die je meevoeren in de bruisende kracht van het bos.
De voorstelling wordt omkaderd door gegidste wandelingen en een workshop.

Listen Here ging in première tijdens Dansand in Oostende. Het Zoniënwoud is de volgende halte.
Deze voorstelling krijgt steun van ACT - Art Climate Transition network (EU).

Groenendaal station | 28, 29/08 | dans + wandeling & workshop

 

Meg Stuart/Damaged Goods
CASCADE
– Belgische première

In CASCADE resetten de Amerikaans choreografe Meg Stuart en zeven dansers de klok, en dagen ze de werkelijkheid uit om nieuwe vormen aan te nemen. Balancerend op de rand van een wereld die in snel tempo verdwijnt, storten ze zich in een andere dimensie. CASCADE is een onvoorwaardelijke overgave aan wat we niet weten over de ander. Stap mee in deze vrije val op het afbrokkelende ritme van de tijd!

CASCADE ging in juli in première in Wenen tijdens Impulstanz en trekt nu door België, Frankrijk en Duitsland. In het Kaaitheater presenteren we de Belgische première.

Kaaitheater | 2 > 4/09 | dans | in het Engels

 

Betty Tchomanga
Mascarades
– Belgische première

Deze danssolo van Betty Tchomanga vertrekt vanuit de mythologische figuur van Mami Wata, een godin van het water en figuur uit de diepte van de nacht, doordrongen van macht en seksualiteit. Deze gestrande zeemeermin gaat de confrontatie aan met de mensen die naar haar kijken.

Mascarades is Tchomangas eerste stuk als choreografe. Sinds de première tijdens het Franse festival Artdanthé, trekt de voorstelling door Frankrijk en komt ze naar de Kaaistudio's voor de Belgische première.

Kaaistudio's | 3 & 4/09 | dans

 

Rosas/Anne Teresa De Keersmaeker, Alain Franco & Pavel Kolesnikov
The Goldberg Variations BWV 988 

Na The Six Brandenburg Concerto zet Anne Teresa De Keersmaeker haar traject met Bach verder. Samen met pianisten Pavel Kolesnikov en Alain Franco brengt ze The Goldberg Variations, BWV 988, een solo-voorstelling die ze zelf danst. Ook hier vormt de muzikale partituur een blauwdruk voor de choreografie.

De voorstelling ging met corona-vertraging uiteindelijk in première in augustus 2020 tijdens de Wiener Festwochen en reist sindsdien doorheen Europa.

Rosas Performance Space | 3 > 18/09 | dans/live muziek

 

Sous les pavés, het strand /
Onder de stenen, la plage

In deze nieuwe serie programma’s zoekt het Kaaitheater onder het grauwe beton en de straatstenen van de Noordwijk naar het Brusselse superdiverse leven in al haar vormen en kleuren. We roepen daarvoor de poëtische en revolutionaire geest van ’68 op, om samen te dromen van een betere stad. De inzet: een rechtvaardige stad ‘for the many’ die als vruchtbare humus de juiste voorwaarden creëert voor een bloeiend stadsleven.

Tijdens deze eerste editie, die zich focust op huisvestiging, kan je luisteren naar verhalen tijdens Panorama Ring Ring en dansen met Raev Rehearsal. Verder op het programma staan Saskia Sassen in gesprek met Quinsy Gario, Leilani Farha & Fredrik Gertten, Lietje Bauwens & Wouter De Raeve, de Fanfakids, Permanent Summer School en de Saintklet DJs.

Kaaitheater | 10 > 12/09 | lezing, workshop, interventie, muziek, installatie en een nazomers buurtfeest

 

Benjamin Vandewalle, Maija Hynninen & HYOID
Journal d’un usager de l’espace
– première

In Journal d’un usager de l’espace reis je doorheen het Kaaitheatergebouw op een ongewone manier. Zichtbare en onzichtbare zangers nemen je mee van de ene ruimte naar de andere, je onderdompelend in een al maar veranderend klankbad.
Kaaitheater artist-in-resident Benjamin Vandewalle zoekt telkens nieuwe perspectieven en ervaringen op. O.a. Walking the Line, Birdwatching 4x4 en Studio Cité stonden in het Kaaitheaterprogramma en reisden uitgebreid door Europa. Vocaal ensemble HYOID specialiseert zich in hedendaagse muziek, en deinst er niet voor terug traditionele concert-formats in vraag te stellen.

Journal d'un usager de l'espace gaat in première in het Kaaitheater en trekt hierna naar Brugge.

Kaaitheater | 17 > 19/09 | performance/muziek

 

Ant Hamtpon
Two adults and a child – première

Op het podium: twee volwassenen en een kind, elke avond opnieuw uitgenodigd zonder enige repetitie. Het kind, met koptelefoon op, lijkt de leiding te hebben. De volwassenen kopiëren de bewegingen van kinderen die ze zien op schermen om hen heen. Deze marionetachtige dans verbeeldt de verhalen, liedjes en dromen die door de stemmen van nog meer kinderen worden geselecteerd en ingefluisterd als bruikbare voorbeelden van kwetsbaarheid of verrassing.

Ant Hampton is gekend voor geautomatiseerde structuren (autoteatro) en niet-gerepeteerde performatieve situaties. Hierdoor kan de voorstelling rondreizen, zonder dat Hampton zelf het vliegtuig op moet. Two adults and a child gaat in première in de Kaaistudio's en trekt dan door Europa.

Kaaistudio's | 23 & 24/09 | theater/performance | in het Engels (boventitels in het Nederlands en Frans)

 

Sarah Vanhee
Bodies of Knowledge

Hoe kun je in de publieke ruimte een safe space creëren voor de uitwisseling van verschillende vormen van verdrongen of onderbelichte kennis? Dat is het uitgangspunt van Bodies of Knowledge (BOK), de alternatieve en nomadische klasruimte van Sarah Vanhee. Vanaf 18 september installeert bodies of knowledge zich drie maanden lang in Brussel-centrum. Wekelijks kun je gratis deelnemen aan het programma, of het nu een wandeling, een workshop, een spelvorm of een voorleesverhaal is.

BOK reist sinds de zomer van 2020 door Brussel en stond ondermeer op het programma van Kunstenfestivaldesarts. Begin 2022 zal Vanhee hierrond een voorstelling maken en presenteren in het Kaaitheater. Hierna trekt ze met BOK door Europa.
Dit project krijgt steun van ACT - Art Climate Transition network (EU).


op locatie in Brussel | 18/09  > 18/12 | interventie | in het Nederlands, Frans, Engels, Arabisch...

 

Ivana Müller
Forces of Nature

Schrijfster en choreografe Ivana Müller gaat aan de slag met de vijf mechanische grondbeginselen van beweging: zwaartekracht, traagheid, weerstand, momentum, actie en reactie. Forces of Nature volgt de bewegingen van een complex organisme dat is opgebouwd uit vijf dansers, elk met hun eigen energie en ideeën. Samen construeren ze een gedeelde ruimte, een habitat. Uit hun onderhandelingen komen bewegingen voort, uit hun vragen vloeit een score.

De voorstelling ging in juni 2021 online in première tijdens NEXT TIME (het uitgestelde Next Festival 2020) en trekt sindsdien door Frankrijk, Duitsland en België.  In het Kaaitheater speelt de voorstelling voor het eerst live voor een Belgisch publiek.

Kaaitheater | 8, 9/09 | theater | in het Engels

 

Ana Pi
A world tour of urban dance in ten cities 

Van Zuid-Afrika tot Jamaica, van de Verenigde Staten tot Angola... De jonge Braziliaanse choreografe Ana Pi geeft een rondleiding doorheen de wereld van urban dances, langs tien steden en aan de hand van tien verschillende danssoorten. Urban dance is verbonden met de stad, haar geweld en onrechtvaardigheid, maar ook met zinderende energie.

Ana Pi maakte Tour du monde des danses urbaines in 2014, na het bestuderen van urban dance in Afrika, Zuid-Amerika en Europa. Sindsdien presenteerde ze het stuk meer dan 400 keer over de hele wereld, voor publieken van alle leeftijden.

Kaaitheater | 29/09 | lecture performance/dans | in het Frans

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel, omgeven door een dynamisch stadsdeel in volle ontwikkeling. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel werk van artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en net zo goed op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater de komende jaren ruimte voor een breed spectrum aan verhalen, perspectieven, artiesten en publieken, om de meerstemmigheid van de stad beter te leren weerspiegelen. Daarom geven we een deel van onze middelen uit handen aan organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, met de uitnodiging om zelf artistieke programma’s te maken en zo hun stemmen luider te laten klinken. 

Hiernaast zetten we nieuwe lijnen uit rond debat, educatie en participatie en openen de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars, Brusselaars en vele publieken. 

Langs het kanaal, dat onze twee locaties Kaaitheater en Kaaistudio’s verbindt, beweegt de Kaai-werking mee met de tijd, wakkert ze maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt ze de pluriforme podiumkunsten van vandaag. Wees welkom!

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel