April: Kaaitheater presenteert

April: Kaaitheater presenteert

  • Belgische première: Tea Tupajic & Müncher Kammerspiele met Licht in KVS Bol.
  • Begüm Erciyas met A forest silent gathering op locatie in het Zoniënwoud.
  • Jolie Ngemi met Nkisi in De Kriekelaar.
  • Dina Mimi met Grinding the wind in Kaaistudio's.
  • TG Stan/De Roovers/Antigone met About Elly in de Periferik samenwerking in CC Strombeek.
  • Sidney Leoni met FLY in La Raffinerie.
  • In de reeks More-than-human encounters; Manuela Infante met Things we know we will never know in KVS Bol en via een online streaming.
  • Een nieuwe There is nothing wrong with people door Bouchra Lamsyeh en Johanna Couvée/Citylab in Kaaistudio's
  • De jaarlijkse Open Studio's van workspacebrussels in Kaaistudio's.

© Sima Dehgani

 

TEA TUPAJIĆ / MÜNCHNER KAMMERSPIELE
Licht IV – première belge

Voor Licht maakt Tea Tupajić gebruik van de kracht van het theater om een plek te bereiken waar taal en andere media niet kunnen komen. Op een lege scène zullen vier Jezidi-vrouwen de meest diepgaande herinneringen van hun lichaam delen. Allen zijn ze 'overlevers' van de gruwel van ISIS; hun lichamen zijn geschonden. Na een jaar van voorbereiding komen de vrouwen op het podium om te vertellen wat er is gebeurd, precies zoals zij het zich herinneren. Elke avond wordt een deel van het verhaal gebracht. De voorstellingsreeks van Licht duurt tot het volledig verteld is. Elke voorstelling is uniek, de vertelde verhalen worden nooit meer herhaald.

Kaaitheater co-produceert Licht samen met KVS. De voorstelling gaat 23 februari in première bij Müncher Kammerspiele en gaat dan op tournée door o.a. Duitsland vooraleer naar Brussel te komen voor de Belgische première.

KVS Bol | 21/04 | theater | in het Duits, Engelse ondertitels

 

(c) Gerold Meppelink
(c) Gerold Meppelink

BEGÜM ERCIYAS
A Forest Silent Gathering

In A Forest Silent Gathering verzamelt een kleine groep toeschouwers zich bij zonsondergang midden in een bos, en volgt een soundtrack via een koptelefoon. Er wordt een audio-sociale setting gecreëerd, die het mogelijk maakt om ‘samen alleen’ te zijn. A Forest Silent Gathering laat ons reflecteren over de band tussen mensen, bossen en geschiedenissen. Wat is het dat ons samen houdt?

Begüm Erciyas woont en werkt tussen Berlijn en Brussel. Ze heeft een achtergrond in moleculaire biologie en genetica en ontwikkelt trans-mediale formats voorbij de typische frontale blackbox setting. De spanning tussen het alleen zijn en samenzijn is een centraal onderwerp in haar praktijk.

Deze voorstelling ging in première op Carta Festival in DeSingel en trok daarna nog langs Eupen, Leuven en München.

Zoniënwoud | 27 > 30/04 | performance | in het Engels

Story image

 

© Jolie Ngemi
© Jolie Ngemi

JOLIE NGEMI
Nkisi

Nkisi is een woord in het Lingala, de moedertaal van de Congolese danseres en choreografe Jolie Ngemi. Het kan ‘remedie’, ‘hekserij’,  ‘medicijn’ of zelfs een gewijde fetisj betekenen. Tot op de dag van vandaag blijft Nkisi taboe in Afrika, niemand durft erover te spreken.   

Omdat een groot deel van de Congolese bevolking in armoede leeft, wordt elk succes in twijfel getrokken. Wie succes oogst, heeft zeker en vast de Nkisi aangeraakt, hekserij gebruikt of mysterieuze geesten aanroepen. Jolie zelf, die door haar Europese danscarrière in haar geboorteland een toonbeeld van succes is, kreeg met zulke aantijgingen te maken; ze zou een heks zijn en zich bezoedeld hebben aan de Nkisi.  

Jolie Ngemi Reymond is een Congolese danseres, choreograaf en muzikant die in Zwitserland woont en in heel Europa werkt. Haar dansachtergrond beslaat een breed spectrum; van dansen in de protestantse kerk in Kinshasa tot urban dance tot P.A.R.T.S.

De Kriekelaar | 29/04 | dans

 

© Roberta Segata (courtesy Centrale Fies)
© Roberta Segata (courtesy Centrale Fies)

DINA MIMI
​Grinding the wind

In Grinding the wind probeert Dina Mimi de ontbrekende delen in te vullen in het verhaal van haar Palestijnse overgrootvader die medische tests en een hartoperatie onderging. Vanuit deze gebeurtenis vertrekt Mimi op een reis door archieven, mondelinge verhalen, dromen en boeken.   

Grinding the wind speelt al sinds 2020 in het buitenland. Vorig jaar stond de voorstelling tijdens KFDA in het residentieprogramma The School of Contamination.

Kaaistudio's | 26 > 27/4 | lecture/performance

 

© Sebastian Steveniers
© Sebastian Steveniers

TG STAN/DE ROOVERS/ANTIGONE
​About Elly

“I believe that the similarities among the human beings on this earth and its various lands, and among its cultures and its faiths, far outweigh their differences.” - Asghar Farhadi 

Na de voorstelling A Separation (2020) duikt tg STAN opnieuw in het oeuvre van de Iraanse filmmaker Asghar Farhadi, ditmaal met zijn, volgens cinefielen, beste film: About Elly. Met een groep van elf toneelspelers, waarin verschillende generaties en afkomsten vertegenwoordigd zijn – Iraaks, Iraans, Nederlands, Belgisch en Afghaans – maakt tg STAN een voorstelling over twijfel, vriendschap, eer en verantwoordelijkheid. 

Deze voorstelling gaat in première op 9 maart bij Tonheelhuis en reist nadien verder doorheen België en Nederland.

CC Strombeek| 21 > 22/04 | theater | in het Nederlands, met Engelse boventitels

 

 

© Åsa Lundén
© Åsa Lundén

SIDNEY LEONI
​FLY

Een film-dansvoorstelling die duikt in de geest en het werk van de legendarische choreograaf Vaslav Nijinsky. FLY is een reis door tijd en ruimte, waarin een cast van hedendaagse internationale dansers wordt teruggekatapulteerd naar de vorige eeuw. Het vertelt het verhaal van Nijinsky, zijn entourage en de Ballets Russes tegen een achtergrond van artistieke revolutie, oorlog, maatschappelijke normen en seksuele onderdrukking. 

Deze filmvoorstelling werd geproduceerd door Caravan Productions en is gedurende maart en april op tour doorheen België en Zweden.

La Raffinerie | 1/4 | dans/film | in het Engels

 

Story image

A SERIES OF MORE-THAN-HUMAN ENCOUNTERS
​Manuela Infante
​Things we know we will never know

Na twee seizoenen in Brussel zet Kaaitheater de vruchtbare samenwerking rond de reeks lezingen, debatten en workshops van More-than-human Encounters met de Crosstalks van de VUB verder. Voor deze editie bundelen onze krachten met internationale partners uit de kunsten en de academische wereld en doen dat in verbondenheid met onze méér-dan-menselijke verwanten. Bekijk het volledige programma.

Sinds haar kindertijd deelt Manuela Infante een eindeloze nieuwsgierigheid naar het onbekende met haar vader. Toch ontplooiden vader en dochter die nieuwsgierigheid op totaal verschillende manieren: Manuela als kunstenares, haar vader als astronoom. Zolang ze zich kan herinneren voerde Manuela lange gesprekken met hem over donkere materie en de oorsprong van het heelal, maar er was altijd één begrip dat terugkwam: de Horizon. Dat grensgebied, bestaat niet alleen daarbuiten aan het eind van ons blikveld, maar ook hierbinnen, in ons lichaam, onze psyche, onze biografie en onze geschiedenis. 

Dit is één van vier gesprekken in deze reeks. Dit gesprek vindt plaats in KVS, in samenwerking met VUC Crosstalks. En met de steun van ACT en Creative Europe Programme of the European Union.

online en live | KVS Bol | 17/4 | in het Engels

Story image

 

© Burezi
© Burezi

Bouchra Lamsyeh & Johanna Couvée/ Citylab
​There's nothing wrong with people
III. ​ GRIEF

There is Nothing Wrong with People (TiNWwP), but you cannot self-love your way out of systemic oppression is een cultureel programma in vier delen, dat zich richt op het kruispunt van mentale gezondheid en sociale rechtvaardigheid. Aan de hand van workshops, performances en talks ontdek je op welke manier sociale condities en patronen van onderdrukking een invloed hebben op ons welzijn.

Elke editie staat in het teken van een emotie: woede, angst, rouw en vreugde, worden er collectief gedeeld. Dit derde deel gaat over rouw. Bouchra Lamsyeh is naast ‘doula voor cultuur’, multidisciplinair kunstenares, acteur, DJ, activiste en juridisch adviseur ook medeverantwoordelijk voor de artistieke programmering van het Bâtard Festival. Johanna Couvée is cultuurmanager, consultant en kunstenaarscoach die voor Citylab werkt.

Kaaistudio's | 1/04 | festival

 

© Caterina Mora
© Caterina Mora

WORKSPACEBRUSSELS
​Open Studio's

Jaarlijks organiseert Workspacebrussels een Open Studios parcours. Kunstenaars in residentie openen de deuren van hun studio en gaan in dialoog met een publiek. Dit jaar vindt Open Studios plaats op vier locaties in de stad, waar je telkens een brede waaier aan artistiek talent kan leren kennen. Het volledig programma wordt begin maart bekend gemaakt op www.workspacebrussels.be.

Een eerste tip van de sluier:
​In het steeds evoluerende choreografisch project 'Basically' creëert Nikima Jagudajev tijdelijke gemeenschappen tussen performers en kijkers. Elke presentatie is een uniek moment dat aan de haal gaat met ons gevoel van tijd en ruimte. 

Mira Bryssinck stelt een nieuwe tekst voor waaraan ze tijdens haar residentie heeft gewerkt. 'De Aangegrepenen' schetst een gemeenschap die melancholische mensen wil re-integreren en stelt zo kritische vragen over hoe we omgaan met wie het label ‘mentaal kwetsbaar’ opgespeld krijgt.  

In 'La conspiración de las formas' van Amparo Gonzalez Sola bewerken drie vrouwen een blok beton in een krachtig fysiek en auditief ritueel. Ze transformeren het harde materiaal in vloeibare materies die op hun beurt leiden tot het zingen van liederen. 

Huiskunstenaar caterina daniela mora jara zal materiaal delen uit een residentie waarin ze een studio deelt met andere artiesten die rond moedertalen werken.

Kaaistudio's | 21 > 23/04 | performance

 

 

 

Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek