april in het Kaaitheater

april in het Kaaitheater

  • Première van Heine Avdal en Yukiko Shinozaki's unannounced
  • Belgische premières van tg STAN & Tiago Rodrigues The way she dies en Gintersdorfer/Klaßens Cinema Dialogue Kinshasa Brussels
  • Dag van de dans met Gabriel Schenker, Thomas Hauert, Vincent Dunoyer en Daniel Linehan
  • Ictus brengt Liquid Room VII: Sound & Vision
  • RE:MAKE talk door Markus Miessen & Armen Avanessian

Heine Avdal & Yukiko Shinozaki/filedworks
unannounced
- Première

Een plotse, onaangekondigde gebeurtenis kan de kleur doen veranderen van dat wat voorafging. unannounced – een performance voor vier dansers – speelt met de manier waarop je focus verschuift, wanneer een verschijning plots van aanblik verandert. Het fieldworks-duo Heine Avdal en Yukiko Shinozaki experimenteert met de diep-donkere tinten van de black box, voorbij het oppervlak van het hier en nu. De anticipatie van wat komt, echoot met de nagloed van wat voorbij is.

fieldworks, zo heette de performances waarmee Heine Avdal en Yukiko Shinozaki (ooit nog deepblue) zich een plek hebben veroverd op de internationale scène. Met kleine verschuivingen in de dagelijkse routine creëren ze een droomachtige, absurde wereld. In 2012 presenteerden ze in het Kaaitheater nothing’s for something. De performance Borrowed Landscapes trokken ze naar een Brusselse supermarkt. Ze toonden hun werk ook tijdens Performatik2015 en Performatik11.

Unannounced gaat in première in de Kaaistudio's en vertrekt daarna op Europese tournee.

Kaaistudio's | 21>22/4 | dans/performance

 

tg STAN & Tiago Rodrigues/Teatro National D. Maria II
The way she dies
- Belgische première

Als je leest, maak je keuzes. Wat je leest, vertaalt zich naar de taal van je eigen leven. Een boek zoals Tolstojs Anna Karenina zou wel eens de verzameling kunnen zijn van alle levens die het lichtjes of ingrijpend heeft veranderd. 

tg STAN werkt al twintig jaar regelmatig samen met Tiago Rodrigues, Portugees theatermaker en sinds 2015 directeur van het Teatro Nacional in Lissabon. Hij vervoegde het gezelschap onder meer bij Les AntigonesThe Monkey Trial en Nora (in 2013 in het Kaaitheater). Tiago Rodrigues was ook meermaals te gast in het Kaaitheater met zijn eigen werkYesterday’s Men (2008) en By Heart (2016), Antony en Cleopatra (2016). Nu schrijft Tiago voor het eerst een theatertekst voor tg STAN. De Belgisch-Portugese coproductie The way she dies slaat een brug tussen de acteurs van het Teatro Nacional en de spelers van STAN.

De voorstelling gaat in première in Lissabon op 9 maart. Nadien gaat de voorstelling op tournee door Europa. De Belgische première vindt plaats in het Kaaitheater.

Kaaitheater | 20>22/4 | theater | in het Frans, Engels en Portugees (boventiteld Nederlands en Frans)

 

Ginterdorfer/Klaßen
Cinema Dialogue Kinshasa Brussels
 - Belgische première

De Duitse regisseuse Monika Gintersdorfer en beeldend kunstenaar Knut Klaßen maken opwindend fysiek en radicaal performancetheater, dat een bijzondere kijk biedt op de Afrikaanse realiteit. In Cinema Dialogue houden ze de schijnbaar apolitieke Millennium Development Goals van de Verenigde Naties kritisch tegen het licht. Wat betekent het universalisme van het VN-programma voor de lokale realiteit van de stadsontwikkeling in Kinshasa vandaag?

De Cinema Dialogues Kinshasa Brussels passen in een reeks: ook met Lissabon en Berlijn wordt de dialoog gevoerd.

Gintersdorfer-Klaßen stonden eerder op de Kaaitheater-affiche met Othello c’est qui (2010), en het vierluik The End of the Western , Desist IIIThe International Criminal Court en La Jet Set (2012)

Kaaistudio's | 25>26/4 | theater | in het Engels en Frans

 

Dag van de Dans

Op 29 april vindt de tweede editie van de Dag van de Dans plaats. Dit initiatief van Vlaamse en Brusselse dansorganisaties wil de sterke danscultuur in België in de verf te zetten en werpt en blik op wat dans vandaag kan zijn: van virtuoze dans tot performance. Dans is altijd nauw verbonden geweest met de geschiedenis van het Kaaitheater – het zit als het ware in ons DNA. Tijdens het Dag van de Dans-weekend presenteren we Flood, de nieuwste productie van Daniel Linehan/Hiatus, de korte performance DVD DVD van Vincent Dunoyer en een double bill met de solo's Pulse Constellations van Gabriel Schenker en (bitter) (sweet) van Thomas Hauert/ZOO.

Kaaitheater & Kaaistudio's | 28>29/4 | dans

 

Ictus
Liquid Room VII: Sound and Vision

De Liquid Room Series van het muziekensemble Ictus heeft stilaan een cultstatus bereikt. De reeks werd speciaal geconcipieerd voor de grote zaal van het Kaaitheater. Die wordt ontmanteld en gebruikt als één open ruimte. Verschillende podia staan her en der verspreid, het publiek beweegt zich ertussen.
In deze editie van Liquid Room bedient een nieuwe generatie componisten zich van licht alsof het een compositorische bouwsteen is, net zoals klank of beweging. Op het programma staat werk van o.m. Alexander Schubert, Kaj Duncan David, Simon Loeffler, Jeppe Ernst en David Helbich. Choreografe Ula Sickle en haar sound wizard Yann Leguay brengen twee van hun indrukwekkende Light Solos

Liquid Room Ictus introduceerde de succesformule ondertussen ook op muziekfestivals in Darmstadt en Berlijn. Liquid Room VII  staat alvast in Gent (op 24/4), Kroatië en Frankrijk.

Kaaitheater | 25/4 | muziek/performance

 

RE:MAKE talk
Markus Miessen & Armen Avanessian
Perhaps it is high time for a xeno-architecture to match

Filofoof Armen Avanessian en architect Markus Miessen bespreken de mogelijkheden voor een 'Xeno-architectuur'. Kan de vervreemdende manier waarmee we met ruimte omgaan meer plaats creëren voor het onbekende? Is het mogelijk om naar een architectuur te gaan die een dialoog aangaat met de ongelooflijke complexiteit en en globale onrust?

'Perhaps it is high time for a xeno-architecture to match' is a Brussels curator- en onderzoeksplatform onder leiding van Lietje Bauwens, Wouter De Raeve en Alice Haddad, dat naar mogelijkheden zoekt voor een 'nieuwe radicalisering van de ruimtelijke practice.

Kaaitheater | 18/4 | talk | in het Engels

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel