april in het Kaaitheater

april in het Kaaitheater

  • première: Michiel Vandevelde met Ends of Worlds
  • Dag van de dans met deufert&plischke (Belgische première), Daniel Linehan en Vera Tussing
  • To Authenticity & Beyond... CONVERSATION #6: Thijs Lijster
  • The Political Party: Alternative Election Show
  • 30 jaar BL!NDMAN

Michiel Vandevelde
Ends of Worlds
- première

Kun je iets over de toekomst zeggen, al kijkend doorheen de lens van wat voorbij is? Artist-in-residence Michiel Vandevelde onderzoekt het verleden aan de hand van de westerse moderne en hedendaagse dans, via sleutelfiguren als Isadora Duncan en Anna Halprin. Hun choreografieën kun je lezen als codes en tekens uit het verleden die de toekomst infiltreren.
Ends of worlds vind plaats in het jaar 0.2300. De lichamen van de dansers zijn gereproduceerde homo sapiens. Het theatergebouw: een historische reconstructie. De dans: een evocatie van een voorbije ruimtetijd-constructie. In vijf speculatieve delen over het verleden, vanuit de toekomst, komt het heden onvermijdelijk aan bod. Choreografie wordt zo een vorm van sciencefiction. Tijdens deze reis doorheen de tijd krijgt dans niet alleen verkeerde representaties en weergaves, ook voorbije rampen laten van zich horen.

Ends of Worlds gaat in première in het Kaaitheater, reist daarna door naar Leuven (STUK), en in het najaar naar Brugge (Concertgebouw), Antwerpen (deSingel) en Kortrijk (Stadsschouwburg).

Kaaitheater | 4 > 5/04 | dans

 

Dag van de Dans

Voor de vierde keer nodigt de Dag van de Dans – samen met Vlaamse en Brusselse dansorganisaties – een breed publiek uit om te proeven van dans in al zijn vormen. In het Kaaitheater en de Kaaistudio’s kom je deze choreografen tegen: deufert&plischke, Daniel Linehan en Kaaitheater artist-in-residence Vera Tussing.

 

deufert&plischke - Just in Time/Letters to Dance - Belgische première
Al 3 jaar lang reizen deufert&plischke de wereld rond op zoek naar 'Letters to Dance'. Na Berlijn, Tel Aviv, New York, Düsseldorf en Los Angeles komen ze nu naar Brussel om hier drie weken lang ‘Letters to Dance’ te verzamelen. Op straat, scholen, in rusthuizen, bibliotheken, cafés, universiteiten, buurthuizen, bij jeugdbewegingen... gaan ze op zoek naar gesprekspartners om het te hebben over… dans, in de meest uiteenlopende dansstijlen.
Als afsluiter van het project nodigen ze iedereen ten dans op een heus Bal Populair. Lokaal verzamelde favoriete dansbewegingen vormen de basis voor een gezamenlijke choreografie. Maar er zal ook live muziek zijn, onverwachte dansdemonstraties en live gebrachte ‘Letters to Dance’. Just in Time gaat in Belgische première in het Kaaitheater.
Kaaitheater | 27/04 | dans 

Daniel Linehan/Hiatus - Body of work
Dans en choreografie laten sporen na in het lichaam. Vaak fysiek en concreet: de ontwikkeling van spieren, het trauma van een blessure. Maar ook de herhaling van, en de herinnering aan bewegingen laten hun sporen na. Zo blijven choreografieën uit het verleden nazinderen in het lichaam van de danser. In de solo Body of Work gaat Daniel Linehan bij zichzelf op zoek naar die sporen.
Body of work gaat in première in deSingel en trekt dan verder doorheen België en Europa. Eerstvolgende stop na de première is het Kaaitheater.
Kaaistudio's | 25 > 27/04 | dans

Vera Tussing, Esse Vanderbruggen & Stine Sampers - Duet the City

In een performance die je enkel kunt volgen via Stine Sampers’ foto’s, hersitueren dansers/choreografen Vera Tussing en Esse Vanderbruggen hun werk in het stedelijke landschap van Brussel, om het te projecteren in het online sociale weefsel van Instagram. Tijdens Dag van de Dans nodigen ze je uit voor een gesprek over het snijpunt van hun praktijken, en delen ze het digitale materiaal op een fysieke wijze. Tussing creëert Duet City naar aanleiding van Dag van de Dans. Volg de performance hier.
Kaaitheater | 27/04 | dans/performance

 

To Authenticity & Beyond...
CONVERSATION #6: Thijs Lijster - over de grote vlucht inwaarts

In onze huidige, complexe wereld zien we de maatschappij steeds meer als een ‘buiten-wereld’, meent de Nederlandse filosoof Thijs Lijster. Omdat het een plek is waarover we geen controle uitoefenen, keren we de blik inwaarts. Het resultaat? Collectief narcisme, de ‘Ikeaficatie’ van de samenleving, en de tendens dat scherpe opinies meer waard zijn dan weloverwogen oordelen. Deze strategie, die Lijster in zijn essaybundel ‘de grote vlucht inwaarts’ noemt, is volgens hem gedoemd te mislukken. Tegenover het idee dat geschiedenis iets is dat ons overkomt, breekt hij een lans voor het collectieve vermogen om geschiedenis te maken.

In de Conversations, debatavonden i.h.k.v. de Kaaitheaterseizoensreeks To Authenticiy... And Beyond!, resoneert het begrip authenticiteit met het gedachtegoed van toonaangevende schrijvers, denkers en filosofen. Deze avond met Thijs Lijster is de laatste in de reeks. Het gesprek wordt gemodereerd door Wannes Gyselinck. Eind maart publiceert Lijster zijn nieuwste boek: Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie.

Kaaistudio's | 1/04 | debat | in het Nederlands

 

The Political Party
Alternative Election Show

Aan de vooravond van de Europese en Federale verkiezingen organiseert The Political Party in samenwerking met het Kaaitheater een alternatieve verkiezingsshow. Deze ‘show’ wil plaats geven aan progressieve, heterogene, stemmen van zij die (nog) niet gehoord worden. Een platform voor denkers, schrijvers, kunstenaars, en burgers die voornamelijk opereren in de marge van het mainstream debat. Er wordt gefocust op gedeelde vragen, bezorgdheden en onderwerpen die zullen spelen in de mainstreamdebatten, maar bekeken doorheen een geheel andere lens.

Kaaitheater | 30/04 | debat | in het Nederlands, Frans en Engels

 

30 jaar BL!NDMAN
MINIMAL-MAXIMAL & WATER & FIRE / Handel Revisited

BL!NDMAN bestaat dertig jaar én is sinds 1991 vaste gast in het Kaaitheater: dat verdient een feestprogramma! Aan de grondslag van Eric Sleichims ensemble ligt Maximalist!, waar ook Thierry De Mey en Peter Vermeersch in zaten. Hun voorkeur voor minimalistische componisten als Steve Reich, Philip Glass of Louis Andriessen, was vooral voelbaar in de beginjaren van BL!NDMAN. MINIMAL-MAXIMAL – deel 1 van de avond – zoekt deze roots opnieuw op. Hierna waagt het voltallige BL!NDMAN-collectief ([sax], [drums] én [strings]) zich samen met een DECAP-orgel aan Water Music en Music for the Royal Fireworks van G.F. Händel. Orgelpunt tussen deze twee iconische werken wordt het openingsdeel van Jean-Fery Rebels Les Eléments (1737), een van zijn minder gekende suites. Zonder meer een muzikale mokerslag, zijn tijd ver vooruit.

Bl!ndman speelde eerder verjaardagsconcerten in Brugge (Concertgebouw) en Antwerpen (deSingel). Na Brussel (Kaaitheater) spelen ze ook nog in Hasselt.

Kaaitheater | 6/04 | muziek

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek