40 jaar Kaaitheater - feestprogramma 3>6/10/2017

40 jaar Kaaitheater - feestprogramma 3>6/10/2017

 

  • Belgische première Real Magic van Forced Entertainment
  • Stefan Hertmans' nieuwe theatertekst Antigone in Molenbeek
  • Première Walking the Line van Benjamin Vandewalle
  • Richard Schechner over kunst en ritueel
  • Radio Etoile - gesprekken over kunst, kunstencentra en de wereld
  • Zina's Beauty Verhalensalon
  • Kaai 40 Party


Vandaag, 5 september, is het dag op dag 40 jaar geleden dat het eerste Kaaitheaterfestival van start ging. Hugo De Greef zette met zijn festival ‘een punt op een wit blad’. Het werd een aanklacht tegen wat hij een vastgeroest Vlaams theaterlandschap noemde en het moest een inspiratiebron zijn voor iets anders, voor een alternatief. Dat in dit geval het alternatief zich ook echt doorzette mag worden gevierd. Vier dagen op rij, van 3 tot 6 oktober 2017.


Het programma van deze feestvierdaagse zet tegelijkertijd de historische roots van het Kaaitheater en de krachtlijnen voor de komende jaren in de verf.
Met de nieuwe theatertekst van Stefan Hertmans knopen we aan bij het verleden van het Kaaitheater als producent van voorstellingen. Richard Schechner, pionier van de theatervernieuwing, beïnvloedde als maker en academicus een hele generatie podiumkunstenaars uit het Kaaitheaterprogramma. Met het Britse Forced Entertainment - al twintig jaar vaste gast aan huis - benadrukken we het internationale karakter van dat programma. Sinds de beginjaren staan binnen- en buitenlandse makers naast mekaar op de Kaai-affiche. Met het werk van de Brusselse makers Benjamin Vandewalle, een van de zes huidige Kaaitheater artists-in-residence, en Inne Goris onderstrepen we ons voortdurende engagement in de lokale artistieke scène.
In de afgelopen tien jaar groeide de nadruk op de verbinding met de stad en de kanaalzone. Benjamin Vandewalle neemt zijn publiek met Walking the Line mee de straat op. Voor het Beauty Verhalen Salon verzamelden we samen met Zina verhalen bij Brusselse nieuwkomers in Molenbeek. Antigone in Molenbeek zal niet alleen in de Kaaistudio’s getoond worden maar ook spelen op locatie in Molenbeek en andere Brusselse wijken. 
Met Radio Etoile ten slotte toont het Kaaitheater zich van zijn reflexieve kant. Hoe kunnen kunstenaars en kunsthuizen een rol opnemen in het maatschappelijke debat? Hoe dragen we bij tot een herpositionering van de kunsten in een veranderende wereld?


Lees hier een historiek van 40 jaar Kaaitheater

 

Forced Entertainment: Real Magic - Belgische première

Het Britse Forced Entertainment is al twintig jaar een vaste waarde in het Kaaitheaterprogramma. In hun nieuwste voorstelling scheppen ze een wereld van absurde ontkoppeling, strijd en komische herhaling. Met op de achtergrond een klankband van applaus en gelach, begeven de spelers zich in een onmogelijke illusie. Terwijl momenten van verlies, hoop en verwachting zich eindeloos herhalen, onthult zich iets dat het midden houdt tussen een chaotisch tv-programma, cabaretvoorstelling, en telepathische truc. Het resultaat is een indringende performance over optimisme, zelfbeschikking en het verlangen naar verandering: pure magie!

Kaaitheater | 5>6/10 | theater | in het Engels

 

Stefan Hertmans: presentatie nieuwe theatertekst Antigone in Molenbeek

Antigone in Molenbeek is het prangende relaas van een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar dode broer. Zij wil niets liever dan hem kunnen begraven, maar dat blijkt onmogelijk. Verwijzend naar de tragedie van Sophocles, schreef Stefan Hertmans een uiterst actuele, beklemmende en poëtische theatermonoloog over medeleven met iemand die helemaal alleen is komen te staan: de zus van een zelfmoord-terrorist. In juni 2018 – als fin de saison – produceert het Kaaitheater de theaterversie van de tekst in een regie van Inne Goris en gespeeld door Dounia Mahammed. Nu stellen we alvast het boek voor: schrijfster en psychologe Birsen Taspinar geeft haar kijk op de tekst, actrices Romy Lauwers (NL), Selma Alaoui (FR) en Réhab Mehal (AR) lezen er een stuk uit, waarna Stefan Hertmans in gesprek gaat met Johan Reyniers.

Kaaitheater | 3/10 | boekpresentatie i.s.m. De Bezige Bij | in het Nederlands

 

Benjamin Vandewalle: Walking the Line - première

Kaaitheaterresident Benjamin Vandewalle reikt in zijn werk telkens nieuwe perspectieven en ervaringen aan, zowel in de theaterzaal als in de stad. Voor zijn nieuwste performance neemt de choreograaf je opnieuw mee de stad in. Je vertrekt als een groep individuen en transformeert gaandeweg tot één collectief lichaam. Walking the Line is een wandelperformance die je tijdens een aaneenschakeling van tableaux vivants met een nieuwe blik naar de stad om je heen doet kijken.

Kaaitheater | 6>8/10 | dans/wandeling

 

Richard Schechner: Theatre, Performance and Ritual

Richard Schechner, professor Performance Studies aan de Tisch School of the Arts (New York University) en stichter van The Performance Group (die aan de bakermat van The Wooster Group lag) schreef heel wat boeken over de verbanden tussen theater, performance en ritueel. Voor deze lezing put hij uit zijn jarenlange onderzoek naar de Ramlila van Ramnagar (India) – een 31-dagen durende rituele performance over de geschiedenis van krijgerkoning Rama.

Kaaitheater | 4/10 | talk | in het Engels | i.h.k.v. de seizoensreeks RE:RITE

 

Radio Etoile: 7 gesprekken over kunst, kunsthuizen en de wereld

In het Kaaicafé verschijnt een tijdelijke glazen radiostudio: RADIO ETOILE. Kunstenaars, denkers en journalisten gaan er in gesprek, in zeven sessies van één uur.
Hoezeer is de wereld sinds 1977 veranderd? De roep om een nieuwe politieke ‘vertelling’ die de neoliberale ‘telling’ zou kunnen vervangen, klinkt steeds luider. RADIO ETOILE stelt de vraag wat kunstenaars en kunsthuizen in zo’n situatie vermogen. Kunnen of moeten zij richtinggevend zijn?

Met 7 gespreksduo's: Jan Ritsema & Elke Van Campenhout | Anne Teresa De Keersmaeker & Charlotte De Somviele | Myriam Sahraoui & Simon Allemeersch | Luk Lambrecht & Katleen Van Langendonck | Tim Etchells & Pieter De Buysser | Richard Schechner & Michiel Vandevelde | Guy Gypens & Lara Staal 

Kaaitheater | 3>6/10 | debatten | in het Nederlands en Engels

 

Zina Platform & Kaaitheater: Beauty Verhalen Salon

Vlei je neer en sluit je ogen. Onder het genot van een handmassage, afgesloten van de buitenwereld, geven nabije buren en verre onbekenden hun intieme verhaal prijs. Deze rondreizende audio-installatie onthult aangrijpende nieuwe portretten, van het Brusselse Molenbeek tot Slotermeer in Amsterdam. Ervaar hoe de universele zoektocht naar geluk en veiligheid kan stuiten op een onverbiddelijke realiteit.

Kaaitheaterfoyer | 3>6/10 | installatie | in het Nederlands, Frans en Engels

 

Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek