Mei in het Kaaitheater

Mei in het Kaaitheater

  • Kaaitheater artist-in-residence Michiel Vandevelde & fABULEUS: Paradise Now (1968-2018)
  • meer voorstellingen tijdens het Kunstenfestivaldesarts: El Conde de Torrefiel, Christodoulos Panayiotou en Toshiki Okada
  • Inne Goris en 13 schoolkinderen uit Molenbeek maken samen Ons Huis lijkt op een Walvis

Michiel Vandevelde & fABULEUS
Paradise Now (1968-2018)
- co-presentatie Kaaitheater & Kunstenfestivaldesarts

Juli 1968. Op het Festival d’Avignon gaat het legendarische Paradise Now van de New Yorkse acteursgroep The Living Theatre in première. De spelers proberen een revolutie te ontketenen door het publiek in een staat van paraatheid te brengen. Hun revolutie is niet alleen politiek maar ook spiritueel. De verhouding tussen het collectieve en het individu staat centraal.

Een halve eeuw later gaat Kaaitheater artist-in-residence Michiel Vandevelde op zoek naar de restanten van de erfenis van mei ‘68, samen met een nieuwe generatie jongeren. Veel idealen van de hippiegeneratie zijn tot hippe praktijken uitgegroeid: bedrijven als Google en Apple promoten zelforganisatie en decentralisatie als dé manier om tot nieuwe ideeën en sterke resultaten te komen. Maar wat betekent dat collectieve nog als artistiek en politiek statement?

Op scène staan 13 jongeren tussen tussen 14 en 23 jaar. De komende weken werken zij samen met Michiel Vandevelde verder aan deze voorstelling bij fABULEUS in Leuven en bij Elsenor Pianofabriek in Brussel.

Paradise Now (1968-2018) gaat in première in Leuven (STUK) op 8 mei. Na Brussel gaat de voorstelling verder op tournee, met haltes in Gent (Vooruit), Berlijn (Tanz im August), Antwerpen (De Studio) en opnieuw Leuven.

Kaaitheater | 12>13/05 | performance/dans | in het Nederlands, Frans en Engels
 

Tijdens het Kunstenfestival haalt Michiel Vandevelde ook zijn Political Party-bibliotheek naar Brussel en organiseert hij elk weekend een close reading, telkens onder leiding van twee andere gasten. The Political Party is een denktank die Vandevelde in 2013 begon, om op andere manieren over politiek te denken en aan politiek te doen.

 

Kunstenfestivaldesarts 2018

Tijdens het Kunstenfestivaldesarts, van 4 tot 26 mei in Brussel, staan naast Paradise Now (1968-2018) nog drie andere voorstellingen in het Kaaitheater/de Kaaistudio's

El Conde De Torrefiel - LA PLAZA - première
El Conde de Torrefiel is een van de recente revelaties van het Kunstenfestivaldesarts. Het duo uit Barcelona creëert steevast visuele performances waarin hyperrealistische tableaus clashen met scherpe tekst – een mix van geschiedenis, actualiteit en futurisme. LA PLAZA beschouwt het podium als plein: een publieke plek die tegelijk dagelijkse, banale bezigheden in het Europa van vandaag laat zien én verontrustend toekomstscènes verbeeldt.
Kaaitheater | 5,6,8,9/05 | theater | in het Nederlands en Frans

Christodoulos Panayiotou - Dying on Stage
In de loop der jaren bracht Christodoulos Panayiotou een archief samen over de manieren waarop fictie kan ontsnappen aan sterfelijkheid en eindigheid. Van Dalida's meest tragische nummers tot Michael Jacksons verlangen om een laatste keer op te treden. Tijdens Dying on Stage onthult hij dit archief. Soms met de precisie van een lezing, dan weer volgens de onbepaaldheid van nachtelijk surfen op internet.
Kaaistudio's | 5 & 7/05 (in het Engels), 6/05 (in het Frans) | performance

Toshiki Okada - Five Days in March - hercreatie
De deelname aan de Amerikaans-Britse invasie van Irak in 2003 betekende het eerste Japanse militaire engagement sinds WO II. Historische vredesbetogingen in Tokyo volgden, tussen de manifestanten heel wat jongeren. In Five Days in March delen enkele personages hun hoogstpersoonlijke bekommernissen. Het beeld dat zij je geven van het alledaagse, private leven in Tokyo contrasteert met hun publieke deelname aan de betoging. Met deze herwerking van zijn originele creatie uit 2007 (toen te zien in de Kaaistudio's) schetst Toshiki Okada een generatie jongeren die het spoor bijster is.
Kaaitheater | 23>26/05 | theater | boventitels in Frans en Nederlands

 

Inne Goris
Ons Huis lijkt op een Walvis
 - première

Dertien kinderen, een theatermaker, een schrijver, een scenograaf en een kostuumontwerper nemen je mee in de geheimen van een huis .Wie kan nooit slapen? Wie heeft verdriet maar weet niet waarom? Wie is voor niets of niemand bang? En wie danst voor de maan?

Deze voorstelling markeert het einde van een drie jaar lange samenwerking tussen de Brusselse theatermaakster Inne Goris en Imelda Basisschool Molenbeek. Zij werkte samen met kinderen, leerkrachten, ouders en kunstenaars. Wat is de plek van kunst in het dagelijkse schoolleven?

Kaaistudio's | 19>20/05 | theater NL/FR | première | co-productie Kaaitheater

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek