BOEKLANCERING | Van vluchteling tot vluchteling. De heruitgave van een positief verhaal

Vandaag verschijnt 'Van Vluchteling tot Vluchteling. Zjefke in de Grote Oorlog.' Met de heruitgave van een Belgisch vluchtelingenverhaal uit de Grote Oorlog, zamelen het Kaaitheater, KU Leuven en Tine Van Aerschot geld in voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Oorlog brengt mensen op de been. Dat hebben we de laatste maanden en jaren van dichtbij kunnen meemaken. Zoals families nu vooral vanuit het Midden Oosten naar West-Europa trekken, zo verlieten ook veel Belgen honderd jaar geleden hun thuishaven. De dreiging van de Grote Oorlog en de Blitzkrieg van de Duitsers in de Belgische velden, veroorzaakte een migratiestroom naar Engeland.

Warm onthaald

Tijdens WOI vlucht Zjefke met zijn familie naar Engeland, waar een warme ontvangst hen opwacht. Met Zjefke in de grote oorlog vertelt André Van Aerschot hoe zijn vader en grootouders het kanaal overstaken, om daar enkele weken te schuilen. De Grote Oorlog verlengt dat verblijf 5 jaar. Ondanks de taalbarrière zijn the brave little Belgians meer dan welkom in het veiligere Engeland. Ze nemen deel aan het dagelijkse leven, kinderen gaan naar Engelse scholen, vriendschappen en romances ontstaan. Volgens beeldend kunstenares en theatermaakster Tine Van Aerschot kan het verhaal van haar grootvader een nieuwe blik werpen op de vluchtelingencrisis, vandaag.

Een leerrijk perspectief

Deze ontvangst staat in schril contrast met de manier waarop Europa nu naar vluchtelingen kijkt. Hoewel we nu met een iets andere situatie te maken hebben, geeft het verhaal van Zjefke en zijn familie een opmerkelijke alternatieve kijk. Je ontwaart een menselijk en persoonlijk perspectief - een visie die we willen delen.

Daarom slaan TREVOR vzw, het Kaaitheater en KU Leuven de handen in elkaar om het boek opnieuw uit te geven. Je koopt het voor € 12 op de volgende locaties. De opbrengst gaat integraal naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Neem contact op met

Rue Gallaitstraat 20 1030 Schaerbeek

02 201 58 58

www.kaaitheater.be