april in het Kaaitheater

april in het Kaaitheater

  • première van Trials of Money van Kaaitheater artist-in-residence Christophe Meierhans
  • Kaaitheater viert een weeklang Dag van de dans met Jonathan Burrows & Matteo Fargion (Belgische première), Anneleen Keppens, DD Dorvilier en Mette Ingvartsen
  • Rosas creëert Achterland met nieuwe cast
  • Fabrice Samyn neemt de Kaaistudio's in met A Breath Cycle
  • Jan Fabre brengt zijn ode aan België naar Brussel: Belgian Rules/Belgium Rules


Christophe Meierhans
Trials of Money
- première

Trials of Money maakt van de theaterzaal een rechtbank die nog niet bestaat. Het publiek wordt uitgenodigd om te zetelen in het Special Tribunal for Semi-Human Persons, waarin het ding dat we doorgaans ‘geld’ noemen voor de rechter wordt gesleept. Kunnen we het verantwoordelijk houden voor de erbarmelijk staat van de wereld?

Maar hoe moet deze zaak verlopen, wanneer iedereen op de één of andere manier betrokken partij is? En hoe kunnen we iets dat geen eigen stem heeft, ter verantwoording roepen? Tien getuigen treden aan: van een psycholoog tot een ex-bankier, van een dakloze tot een rijke filantroop.

Deze rechtszaak verloopt als een collectieve oefening: terwijl de performers getuigen, kan het publiek ingrijpen en vragen stellen. Op basis van hun eigen overtuigingen en het procesverloop kiezen de toeschouwers of ze de aanklager bijtreden dan wel de verdediging op zich nemen.

Kaaitheater artist-in-residence Christophe Meierhans maakte de voorbije jaren indruk met politiek-uitdagende voorstellingen als Some Use for Your Broken Clay Pots en A Hundred Wars to World Peace, waarin de toeschouwers telkens een actieve rol toegewezen kregen. Na een try-out vorig jaar gaat Trials of Money nu in première in de Kaaistudio's. Hierna trekt de voorstelling op een uitgebreide Europese tournee, met in eigen land o.m. haltes in Kortrijk (NEXT festival) en Gent (Vooruit).

Kaaistudio's | 18>19/04 | theater/performance | in het Engels

 

Dag Van De Dans - in het Kaaitheater en de Kaaistudio's

Voor de derde keer nodigt Dag van de Dans – samen met Vlaamse en Brusselse dansorganisaties – je uit om te proeven van dans in al zijn vormen. Het Kaaitheater neemt deel aan deze derde editie met een weeklang programma: drie voorstellingen, een workshop en een lezing.

 

Jonathan Burrows & Matteo Fargion - Any Table Any Room - Belgische première
Jonathan Burrows, danser en choreograaf, en Matteo Fargion, muzikant en componist, maken al ruim tien jaar samen duetten. Met hun speelse maar strak gecomponeerde miniaturen balanceren ze ergens tussen dans, muziek, comedy en performance art.
Voor Any Table Any Room nodigen ze in elke stad vier lokale kunstenaars uit – in Brussel zijn dat Mette Edvardsen, Dounia Mahammed, Lili Rampre en Andros Zins-Browne – met als vertrekpunt ‘de mogelijkheid en onmogelijkheid van gemeenschap’. De ingrediënten? 72 kleien beeldjes van eigen makelij, groepsgezangen en Indische drone-klanken op smartphones.
Kaaistudio's | 25>26/04 | dans/performance | in het Engels


Anneleen Keppens - the moon is the moon is the moon
The moon is the moon is the moon ontmantelt de structuur van een danstrio en legt haar bouwstenen bloot. Net zoals in de schetsen die voorafgaan aan een schilderij, vertrekt de voorstelling vanuit verschillende perspectieven en houdingen. De afzonderlijke lagen die je in de choreografie ontdekt, nodigen uit tot een nieuwe manier van kijken.
The moon is the moon is the moon is de debuutvoorstelling van Anneleen Keppens als choreograaf. Ze danste bij o.a. Daniel Linehan, Xavier Le Roy en Rosas. The moon is... ging vorig jaar in oktober in première in Brugge en reist na het Kaaitheater door naar Leuven.
Kaaistudio's | 27>28/04 | dans
Zaterdagnamiddag 28/4 geeft Anneleen Keppens ook een workshop: je ontdekt er eenvoudige manieren om vanuit improvisaties korte dansfrases te maken. Geen danservaring vereist!
 

DD Dorvillier & Sebastien Roux - Only One of Many
Hoe anders kijk je naar dans of beluister je een muziekstuk, wanneer ze gecombineerd worden met een andere choreografie, een andere compositie? In Only One of Many nodigen componist Sébastien Roux en choreografe DD Dorvillier je uit om zes mogelijke combinaties te ervaren van vier elementen: Muziek 1, Muziek 2, Dans 1, Dans 2. Welke betekenissen, impressies en beelden komen in je op, en welke onverwachte luister- en kijkverhoudingen wekken de wisselende combinaties op?
De Puertoricaanse DD Dorvillier woonde en werkte lange tijd in New York en woont nu in Frankrijk. Sinds enkele jaren werkt ze nauw samen met de Parijse geluidskunstenaar en componist Sébastien Roux. Met Only One of Many touren ze door Europa en België.
Kaaitheater | 27>28/04 | dans


Mette Ingvartsen - Lecture on The Red Pieces
Choreografe Mette Ingvartsen geeft een lezing over de relatie tussen seksualiteit, genot, performance en economie. Ze onderzoekt de manier waarop de grenzen tussen de private en publieke sfeer meer en meer vervagen, en hoe dit proces al maar versnelt door de groeiende eis naar zelf-performance én -blootstelling.
Alledrie de Red Pices stonden eerder op het Kaaitheaterprogramma: 69 Positions7 Pleasures en (tijdens WoWmen! in maart 2018) 21 Pornographies.
Kaaitheater | 28/04 | lezing

 

Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas
Achterland

Achterland is een scharniervoorstelling in Anne Teresa De Keersmaekers oeuvre. Zij gaf de muzikanten voor het eerst een centrale plaats op de scène, waar ze een actieve rol in het dansgebeuren vervulden – een werkwijze die De Keersmaeker in veel van haar latere voorstellingen zal herhalen. De ongewone combinatie van Györgi Ligeti’s en Eugène Ysaÿes muziek inspireerde De Keersmaeker en de dansers tot een originele dansschriftuur die een delicate balans vindt tussen energieke virtuositeit en vertraging.
Voor Achterland schreef de choreografe voor het eerst specifiek dansmateriaal voor mannen. Drie mannelijke dansers sloten zich toen aan bij Rosas – een op dat moment vooral vrouwelijk gezelschap. Het minimalisme en de overheersende vrouwelijkheid van de vroege Rosas-stukken maakten plaats voor een ambigu niemandsland waarin grenzen en tekens vervagen.
Achterland dateert uit 1990. Nu wordt de voorstelling opnieuw gecreëerd, met een cast van jonge Rosas-dansers. Première in Brugge (13/3), nadien op tournee door Europa.

Kaaitheater | 12>15/04 | dans

 

Fabrice Samyn
A Breath Cycle

Het werk van beeldend kunstenaar Fabrice Samyn getuigt van een grote diversiteit. Zowel in vorm (van schilderkunst over fotografie tot sculpturen en installaties) als thematisch (tijd en licht, idolatrie vs. iconoclasme…). Verspreid over de verschillende ruimtes van de Kaaistudio's presenteert hij vijf van zijn zeven vanuit de ademhaling vertrekkende Breath Pieces. Op het ritme van de ademhaling worden verschillende acties uitgevoerd die je tijdsbewustzijn intensifiëren terwijl de aandacht zich richt op het fundamentele en oncontroleerbare van de ademhaling.

A Breath Cycle ging in première tijdens Playground in STUK (Leuven) vorig jaar. Naast zijn performatief werk, is Samyn vooral gekend voor zijn beeldend werk, waarmee hij in België wordt vertegenwoordigd door Galerie Meessen Declerq.

Kaaistudio's | 21>22/04 | performance

 

Jan Fabre/Troubleyn
Belgian Rules/Belgium Rules

Zoals Fellini Roma maakte – een ode aan zijn stad – viert Jan Fabre zijn eigen complexe, maffe land en gaat hij opzoek naar de Belgische identiteit. Hij doet dat in de meest geschikte taal om de geest van deze glibberige staat te grijpen: die van het theater, die van het beeld. Raymond van het Groenewoud schrijft een reeks lijfliederen, auteur Johan de Boose tekent voor de tekst. Met Belgian Rules/Belgium Rules neemt Fabre ons zelfbeeld onder de loep – wie weet levert dat wel meer begrip voor de ander op.

Jan Fabre is sinds eind jaren zeventig uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige kunstenaars van de internationale scène. Het afgelopen seizoen bezette hij een etmaal lang het Kaaitheater met het monumentale epos Mount Olympus. Belgian Rules/Belgium Rules ging in juli 2017 in première op Impulstanz in Wenen en reist sindsdien door Europa.

Kaaitheater | 20>21/04 | theater | in het Nederlands, Frans en Duits (boventitels in Nederlands en Frans)

Voorafgaand aan Fabres voorstelling, geven Jeroen Olyslaegers en Nikki Van Lierio een 7PM talk over hun Zielhouderij. Aan de hand van rituelen willen ze mensen helpen te verbinden met zichzelf én met elkaar: ‘Nergens ter wereld is er zoveel depressie en worden er zoveel medicijnen geslikt. We zijn een land van pijnstillers. Laten we elkaars pijnstiller zijn. En hoe installeren we dit? Via rituelen.’
Kaaitheater | 21/04 | talk | in het Nederlands

 

Contacteer ons
Over Kaaitheater

Podium

Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat in Brussel. Ontstaan in 1977 als pionier van vernieuwende podiumkunsten, groeide dit huis uit tot een platform voor zowel artiesten van de Vlaamse Golf, als nieuwe generaties podiumkunstenaars. Van Brussel tot internationaal, van kleine tot grote zaal, en ook op pleinen en in straten, waar stedelijke en globale thema’s tastbaar zijn.

Motto

Onder het motto How to Be Many? maakt het team van Kaaitheater ruimte voor een breed spectrum aan bezoekers, artiesten, verhalen en perspectieven, om de meerstemmigheid van de samenleving beter te leren weerspiegelen. Dat doen we in samenwerking met vele partners.

Plek

Momenteel verbouwt Kaaitheater haar gebouw aan de Sainctelettesquare. In 2025 trekken we in het nieuwe gebouw, dat met een tweede zaal, een stadsbalkon en ruimtes voor kunstenaars en publieksgroepen, de nieuwe stedelijke kunstenpool aan het kanaal uitstraling geeft. Ondertussen blijven we programma tonen in de Kaaistudio's, en trekken we door de stad: we vinden onderdak bij vele theaters en partners in en om Brussel, met wie we samen een veelzijdig programma presenteren.

(In de) praktijk

Met blik op de toekomst zet Kaaitheater verder nieuwe lijnen uit rond participatie en mediatie, om nieuwe generaties publiek te laten kennismaken met hedendaagse podiumkunsten. Organisaties en groepen die nog te weinig op de Brusselse podia te zien zijn, nodigen we uit om zelf artistieke programma’s te maken. Zo openen we de weg naar mede-eigenaarschap van kunstenaars en publiek.

Kaaitheater beweegt mee met de tijd, wakkert maatschappelijke en artistieke debatten aan en omarmt de pluriforme podiumkunsten van vandaag en morgen.

Kaaitheater
Rue Gallaitstraat 20
1030 Schaerbeek